Település:
Pest megye, Budakalász

Létrehozva:
2019-11-26 14:09:46


Kós Károly Művelődési Ház

Budakalász, Szentendrei út 9, 2011 36 (26) 340 468 +36 (30) 382 98 10

Budakalász meghatározó, impozáns épülete a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár, amely az egykori Lenfonó Kultúrház helyén épült, a régi épületet újjáépítve jött létre. Az 1600 négyzetméteres létesítmény a tízezres lélekszámú városka egyik legszebb épülete, kulturális- és közösségi életének színtere. Turi Attila Ybl-díjas építész tervei alapján 1996-ban készült el az épület, ekkor Faluházként működött. Jól láthatóan magán viseli a „Makovecz” stílus jegyeket, hiszen Turi Attila az egyik legtehetségesebb Makovecz-tanítvány. Munkájában jól ötvözte a modern és a tradicionális elemeket, az épület falaiba beépítette a budakalásziak által adományozott köveket, régi címeres téglákat. Ily módon a művelődési ház már építészeti megfogalmazásában is az időbeni és értékbeli folytonosságot képviseli.

Az intézmény 2008. decemberétől viseli Kós Károly, az erdélyi születésű építész-grafikus-író nevét. Az évek alatt szervezetileg többször is átalakult. Jelenleg önálló művelődési létesítmény, amely helyet ad a város civil szervezeteinek, városi ünnepségeknek, fesztiváloknak, kluboknak, művészeti csoportoknak.

A kétszintes épületben rendkívül hangulatos belső tereket alakítottak ki: hét, különféle méretű és funkciójú helyiség szolgálja ki a közösségi és művelődési feladatokat. A 35 ezer kötetes könyvtár a művelődési ház szerves része, azonban egy teljesen külön bejárattal, jól elkülönült funkciós terekkel meghitt, barátságos zuga a létesítménynek.

A Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár reggeltől estig hangos az itt működő csoportoktól. Minden korosztály megtalálható a klubok, különböző mozgástípusokra épülő órák, tanfolyamok, művészeti csoportokban.

A művelődési ház ad otthont a nemzetközi hírű, idén 40 éves fennállását ünneplő Lenvirág Táncegyüttesnek, amelyben óvodás kortól 18 éves korig tanulják a gyermekek a magyar és nemzetiségi néptáncot és néphagyományokat.

Ugyancsak itt próbál a Rozmaring Táncegyüttes és a Lustige Schwaben Énekkar is.

Budakalász három nemzetiségű település, így tehát a Német és a Szerb Nemzetiségi Önkormányzat is itt tartja kulturális hagyományőrző programjait.

2003-ban az intézmény körül szép parkos környezetet alakítottak ki, sokféle célra használható kemence épült.

Forrás: koskarolymh.hu